Beskrivelse
Ladbykongens Porsemjød
På en smuk nordfynsk mark, ud til Kerteminde Fjord står Ladbykongens majestætiske skibshøj og troner. En skibshøj unik i Danmarkshistorien, for hvem var denne stormand, der tilbage i år 925 blev begravet her i sit kostbare skib, med sit rige udstyr?
Mjødgårds brygmester har skabt en serie af mjød til ære for denne stormand, og Ladbykongens Porsemjød er den seneste i rækken. Udgivet i sommeren 2021.
Ladbykongens Porsemjød er en meget særegen mjød i sit udtryk, hvor porsen træder igennem og giver et dybt, krydret førstehånds indtryk, med karakter af grøn te og mynte. Derudover giver dens friske bitterhed en pirrende fornemmelse på tungespidsen, inden eftersmagen går over i blød forårshonning og dybe portvinsnoter.
Serveringsforslag
På trods af dens sødme tager Ladbykongens Porsemjød ikke karakter af en sød mjød. Den optræder mest balanceret parret med kolde, salte retter, hvor dens friske, pirrende og skarpe noter skaber harmoni. Det gør den specielt god til den klassiske danske sildemad, på samme måde som det stærke spark fra en god snaps. Udover sild er den oplagt at sammensætte med røgede fisk. Mjøden passer desuden godt til kødretter, der bruger både søde og krydrede elementer som honning/sennepsglaseret skinke eller amerikanske spareribs, og er derfor et glimrende valg til grillmad. Modsat de fleste andre af Mjødgårds mjød er den ikke velegnet til det meste ost; dog med kommenost og gammel Ole-osten med det hele, som værende undtagelser.
Glas
Ladbykongens Porsemjød har behov for et glas, som fremhæver dens sødme, tulipan-, Glencairn- eller portvinsglas er klart at foretrække.