Skriftlige kilder

FRA NATUR- TIL KULTURDRIK

Måske har du læst vores afsnit om de arkæologiske fund af mjød? Det kan læses her.
Der er også skriftlige kilder som fortæller om mjød eller om honning. Men ligesom man med de arkæologiske kilder skal/kan fortolke på fundene, så er det også visse forbehold at tage sig, med de skriftlige. Måske endnu mere. De skriftlige kilder er ofte nedskrevet i en senere tid, end der hvor handlingen foregik. Eller også er de nedskrevet med en særlig hensigt. Det ses særligt omkring de skriftlige kilder fra tidlig middelalder, hvor kirken har haft en mission med at nedskrive og fortælle om hedenskaben. Men nok om det. Det er bare vigtigt at man altid tager en kildekritisk tilgang til disse gamle skrifter.

Der er skriftlige kilder, som går over 5000 år tilbage i tiden, der fortæller om honning. I Mesopotamien (en periode fra ca. 6000 til 2000 f.vt.), som mange kalder civilisations vugge, et område, som i dag er det nuværende Iran og Irak, har man nedskrevet de sumeriske skrifter. Der fandt man på skrift, de første beretninger om honning. Eller faktisk om øl, hvor der er blandet honning i for at opnå en stærkere drik. Det er for retfærdighedens skyld, nok mest rigtigt at tale om en øl, men de beskriver altså øllet, som noget der skal sødes med honning, og det er egentlig derfor jeg nævner det her i min mjød fortælling, da jeg vil henvise til de ældste kilder der fortæller om vores råvarer, honningen.

En anden sjov skriftlig kilde stammer fra Romerriget.
Den romerske forfatter Columella, som var en fremtrædende landbrugsforfatter, skriver omkring år 60 “De re rustica”, som er et 12 binds værk. Værket er en komplet guide eller manual for hvordan en romer skulle dyrke og passe sin gård. Et meget udførligt værk, hvor man kommer rundt om alt i et gårdbrug, lige fra markpleje, til lagring af afgrøder, regnemodeller, arbejdsopgaver året igennem og om vindyrkning og brygning. I værket finder man også en grundopskrift på mjød.

“Tag regnvand, som har været gemt i flere år og bland en sekstarius (svarende til ca. 1/2 l) med et romersk pund honning. Dette stilles i solen i 40 dage og herefter på en hylde ved et ildsted”. Hermed er opskriften givet videre til dig kære læser, men hvis du vil smage vores mjød, så hop ind i vores shop.

Tak fordi du læste med

Trelleborgs Krigermjød på skjold