Produktionen

Vores mjød – den danske hedvin

Hedvin som genre er normalt defineret som en vin på druemost, som er forstærket med sprit (druesprit). Hedvin er beskrevet diverse steder, som en vin der er stærkere i alkoholprocent end en “normalt” gæret vin vil være, netop ved at den vin man havde som udgangspunkt, er blevet tilført brændevin/sprit for at få alkoholprocenten op på 14–20%.
Men vores mjød er faktisk en naturligt gæret hedvin. Vi gærer vores most (honning og vand) og med de rette temperaturer, gærtyper og næringer, så kommer vores mjød op på lige godt 15% i alkoholstyrke.

Hedvin som genre dækker typisk over en sødere vin, som mange kalder dessertvin, ligesom portvin og lignende. Og derfor er det helt perfekt at kalde mjød for en hedvin, særligt vores mjød, da den har en fin, moderat sødme, og er ideel til desserter.

Når vi arbejder med vores bryg, har vi nogle klare mål og idéer om hvad den enkelte mjød skal kunne. Vi vil skabe mjød med karakter og en klar profil, Mjødgård DNA’et. Vi har altid et mål for hvert bryg og hver opskrift, men vi lader årstiden, temperaturen i bryggeriet m.m. styrer hvor det lander.Det betyder at vi ikke arbejder med temperaturstyring og nogle bryg gæres derfor ved 10 grader, andre ved 17–20 grader, alt efter årstiden.

Det synes vi har sin charme og giver den karakteristiske Mjødgård smag.

Vores bryg som historiefortæller

At give bryggen personlighed og skabe historier til bryggen, er noget som vi i Mjødgård går meget op i. Det kommer til tider til udtryk i særlige bryg, som kun udgives i meget begrænset partier, hvor der måske kun er lavet 2–400 liter af et bryg, som er blevet til i et kreativt, formidlende og episk øjeblik.

Som formidler og historieinteresseret, indgår bryggeren i Mjødgård i samarbejde med eksterne partnere, hvor vi brygger mjøden, som har en helt speciel fortælling, for lige præcis den partner, der får brygget sin mjød hos os.

Det er ofte museer, men også restauranter, musik bands og privatpersoner som er med i bryggeprocessen. De særlige bryg som udgives eller forhandles rundt om i landet, bliver annonceret i vores webshop, samt på sociale medier.

Høstmjød 2022 skænkes
Krigermjød i hånden

De lokale og nære fortællinger

Vi brygger udelukkende mjød af gode lokale råvarer. Honningen er udvalgt fra de lokale biavlere, som leverer til bryggeriet, nærmest direkte fra bistaderne. Derfor har vi altid den bedste, honning i vores bryggeri.

Blomster, urter, frugter og bær, dem samler vi selv i lokalområdet og hvis ikke vi selv samler dem, så er de hentet fra de lokale frugtplantager og urtedyrkere. Det er med til at skabe vores egen historie og oplevelse, ved hvert bryg. Hele idégrundlaget og visionen bag Mjødgård er, at brygge mjød i særklasse og give folk en unik smagsoplevelse, med fokus på vores kendetegn, passion, tradition og håndværk.

Når et bryg sættes over og man kan skrive på mjødtanken, hvilken biavler der har leveret honningen, og man husker turen ud på engen efter urterne, der sidenhen er kommet i bryggen, så har vi vores historie, som vi ønsker at videregive til folk.

Vores mjød brygges i mindre batchs, hvor hver bryg nøje følges fra start til slut.
Vi brygger det vi selv vil betegne, som en mjød med moderat sødme.
Vores mjød egner sig derfor rigtig godt til mange lejligheder; som dessertvin, velkomstdrink, cocktails, til ost, tapas, kage, kaffe og selvfølgelig til en aften ved bålet.

 

Vi bliver ofte spurgt om opskriften vi bruger i vores bryg. Om det er sådan “man” rigtig lavede mjød tilbage i tiden. Vi plejer at svare, at det vi gør, det kunne man også have gjort for tusind år siden, men det har nok kun været de færreste som gjorde det eller havde mulighed for det.

Vi bruger ikke noget i mjøden, man ikke har haft mulighed for at bruge for mange hundrede år siden. Vi gør ikke noget rent bryggemæssigt, man ikke har gjort. Men da vi bruger så rene råvarer og ingredienser som kvalitetsmæssigt har en høj standart i vores mjød, så er det nok en mere moderne og forfinet bryg vi får frem, end den “man” har lavet for tusind år siden. En bonde i vikingetiden, har nok ikke lavet en mjød på 100% ren honning, den har nok været en blanding af honning, korn, frugt og bær, som så er blevet gæret og har givet dem en mjød til særlige lejligheder. Det har i hvert fald ikke været en hverdagsdrik. Mere om den sag i menuen, Mjød – en kulturdrik.

Hvis du er interesseret i mere viden om mjød, vores hedvin, så er du altid velkommen til at kontakte Mjødgård og høre mere om vores foredrag og Mjødsmagninger.

Plukker hyldeblomster
Kogende gryde