MJØD

GENERELT OM MJØD

Mjød er Nordens naturlige hedvin, gæret på honning. Mjød er blevet brygget helt tilbage til vikingetiden, hvor man anså det som en luksus drik (gudernes visdomsdrik). Der er mange spændende myter om gudernes forhold til denne drik, ligesom den også omtales i historiske kilder. Faktisk er mjød en endnu ældre drik, den går over 5000 år tilbage i tiden, hvilket er naturligt når man tænker på hvor enkelt det er, hvad angår ingredienser og gæring. Desværre fortaber vores viden om mjødens oprindelse i historien, vi ved bare fra arkæologien, at den er ældre en antikken.

Man har mjød i hele verden, den har været udbredt over hele kloden, i hvert fald de steder hvor bierne lever. I sin grundessens er mjød noget af det mest naturlige. Det er vand og honning som har gæret over lang tid.

Med tanke på hvor kostbart honning har været, og den lange proces det er at brygge god mjød, giver det god mening, at denne drik i vikingetiden havde en høj status og kun været forbeholdt eliten i samfundet.

Der findes mange spændende og lærerige myter om gudernes forhold til den sagnomspundne drik; vi hører bl.a. om hvordan guderne skabte den, stjal den og drak den med flere skæbnesvangre oplevelser til følge. Fra de skriftlige kilder ved vi, at man både svor eder og forseglede pagter over et godt krus mjød.

Mjød er ikke øl Det skummer ikke, og der bruges hverken humle eller malt. Mjød kan minde om sherry og portvin.

VORES MJØD SOM HISTORIEFORTÆLLER

Det med at give bryggen personlighed og skabe historier til bryggen, er noget som vi i Mjødgård går ekstra meget op i. Det kommer til tider til udtryk i særlige bryg som kun udgives i meget begrænset partier, hvor der måske kun er lavet 200 l af en bryg, som er blevet til i et kreativt, formidlende og episk øjeblik.
Som formidler og historieinteresseret, indgår bryggeren i Mjødgård i samarbejde med eksterne partnere, hvor vi brygger en mjød som har en helt speciel fortælling for lige præcis den partner som får brygget sin mjød hos os. Det er ofte museer, men også restauranter og privatpersoner er med i bryggeprocessen. De særlige bryg som udgives eller forhandles rund om i landet, bliver annonceret på vores produktside, samt sociale medier.

Vi brygger mjøden af gode lokale råvare. Honningen er udvalgt fra de lokale grønne biavlere, som leverer direkte til bryggeriet, direkte fra bistaderne. Derfor har vi altid den bedste, nyslynget honning i vores bryggeri.
Blomster, urter og bær, dem samler vi selv i lokal området og hvis ikke vi selv samler dem, så er de hentet fra de lokale frugtplantager og urtedyrkere. Der er med i vores egen historie og oplevelse med hvert bryg. Når et bryg sættes over om man kan skrive på tanken hvilken biavler der har levere honningen, og man husker turen ud på engen efter urterne der komme i bryggen, så har vi vores historie, som vi ønsker at videre give i bryggen.
Vores mjød brygges i mindre portioner, hvor hver bryg nøje følges fra start til slut.

Mjød er en fantastisk drik til mange lejligheder; som dessertvin, velkomstdrik, i drinks, cocktails, til ost, tapas, kage, kaffe – og nye traditioner…

Hvis du er interesseret i mere viden om mjød, så er du altid velkommen til at kontakte mjødgård og høre mere om vores foredrag og mjødsmagninger.