Loading...
Mjød 2018-10-08T10:22:50+00:00

GENERELT OM VORES MJØD

Mjød er Nordens naturlige hedvin, gæret på honning. Mjød er blevet brygget helt tilbage til vikingetiden, hvor man anså det som en luksus drik (gudernes visdomsdrik). Der er mange spændende myter om gudernes forhold til denne drik, ligesom den også omtales i historiske kilder. Faktisk er mjød en endnu ældre drik, den går 5000 år tilbage i tiden, hvilket er naturligt når man tænker på hvor enkelt det er, hvad angår ingredienser og gæring.

I sin grundessens er mjød noget af det mest naturlige. Det er vand og honning som har gæret over lang tid. Med tanke på hvor kostbart honning har været, og den lange proces det er at brygge god mjød, giver det god mening, at denne drik i vikingetiden havde en høj status og kun været forbeholdt eliten i samfundet.

Der findes mange spændende og lærerige myter om gudernes forhold til den sagnomspundne drik; vi hører om bl.a. om hvordan de skabte den, stjal den og drak den med flere skæbnesvangre oplevelser til følge. Fra de skriftlige kilder ved vi, at man både svor eder og forseglede pagter over et godt krus mjød.

Mjød er ikke øl. Det skummer ikke, og der bruges hverken humle eller malt i brygningen. Mjød kan minde om sherry, men smagen er mere mild med moderat sødme

Hos Mjødgård brygges mjøden af den gode danske honning fra grønne biavlere, hvor bierne holdes efter de mest skånsomme principper. Der samarbejdes lokalt, hvorfor al honningen er indsamlet på Stevns og Sydsjælland. Det vægtes højt, at råvarerne kan fortælle en god historie, og at man i Mjødgårdens bryg kan smage den gode smag af Stevns; solen over det skønne stevnske landskab med klinten, skovene og de mange gyldne marker.

Mjøden er brygget nænsomt og med respekt for råvarerne, for at opnå den højst mulige kvalitet. Vores mjød brygges i mindre portioner, hvor hver bryg nøje følges fra start til slut.
Mjøden er brygget nænsomt og med stor respekt for traditionen, for at opnå den højst mulige kvalitet. Mjøden er ufiltreret, så der kan i de fleste flasker med tiden opstå et let bundfald. Det er helt naturligt og flasken skal blot omrystes eller evt. dekanteres.

Vi bruger som udgangspunkt heller ikke sulfitter (svovl) i vores mjød. Det kan dog i nogle tilfælde være benyttet, men så vil det fremstå på etiketten.
Det skal dog tilføjes her, at der intet farligt er ved det. Svovl er livsvigtig for mennesket, og er med til at binde tungmetaller og giftstoffer til sig og vigtig for leverens evne til at nedbryde giftstoffer. Så derfor er det naturligt for os at bruge sulfitter, dog kun i tilfælde hvor det er nødvendig i en bryg.

Mjøden bør opbevares ved stuetemperatur, væk fra sollys og gerne et mørkt sted.

Efter åbning forøges holdbarheden ved kølig opbevaring.

MJØD SOM HISTORIEFORTÆLLER

Det med at give bryggen personlighed og skabe historier til bryggen, er noget som vi i Mjødgård går ekstra meget op i. Det kommer til tider til udtryk i særlige bryg som kun udgives i meget begrænset partier, hvor der måske kun er lavet 200 l af en bryg, som er blevet til i et kreativt, formidlende og episk øjeblik.

Som formidler og historieinteresseret, indgår bryggeren i Mjødgård i samarbejde med eksterne partnere, hvor vi brygger en mjød som har en helt speciel fortælling for lige præcis den partner som får brygget sin mjød hos os. Det er ofte museer, men også restauranter og privatpersoner er med i bryggeprocessen. De særlige bryg som udgives eller forhandles rund om i landet, bliver annonceret på vores produktside, samt sociale medier.

GODE IDEER TIL MÅDER DU KAN BRUGE MJØD

Mjød kan bruges i mange sammenhænge og her følger nogle anbefalinger fra os.

  • Al vores mjød er oplagt at bruge til desserter, mørkchokolade og kage. Favoritterne er Hyldemjød og Skovmjød.
  • Mjød er fantastisk til ostebordet, sødmen fra mjøden, går godt til den skarpe ost.
  • Til krydret pølser, tapas menu og lign. Favoritten er her Mjødurt.
  • Mjød er god at bruge i madlavningen, til marinering og dressing, prøv f.eks. med Ren mjød og få den fulde honningsmag.
  • Mjøden kan anvendes som velkomstdrink, cocktails og drinks.
  • Den kan nydes ren i små glas. Både kold, tempereret og varm.
  • Prøv en opkoget hyldemjød eller vintermjøden på de kolde vinterdage, en glimrende alternativ til gløgg.

Nedenfor vil vi løbende komme med opskrifter og inspiration til mad og drikke med mjød.

DRINK:

Ung hyld:
1 dl. Hyldemjød, ¼ dl gin, ½ dl tonic, ½ dl cult (energidrik), 1 dl danskvand og en citronskive. Pynt med timian.

Denne drink har en sød smag, med en lidt skarp eftersmag og syrlighed.
En dejlig frisk velkomstdrink, serveres kold i et højt glas.

DRINK:

Frisk fyr:
1 dl hyldemjød, 1 dl, tonic, ½ dl danskvand. Saften fra en halv limefrugt.
Pyntes med en limeskive og friske urter.

En frisk velkomstdrink, som skal nydes iskold.