Beskrivelse
Ladbykongens Kvanmjød
Kvanmjød til Ladbykongen, det var en spændende udfordring for Mjødgårds brygger at kaste sig over. Et samarbejde imellem Mjødgård og vikingemuseet Ladby, blev etableret i foråret 2018. Vi vil lave en hyldest til Ladbykongen og valgte kvan, som en smagsgiver til mjøden, da den var brugt i vikingetiden.
Mjøden er brygget på Stevns, men vi har taget udgangspunkt i de smukke omgivelser der er på Nordfyn, hvor landbykongens grav står smukt med udsigt udover Kerteminde Fjord.
Ladbykongens Kvanmjød er en fyldig og sødmefuld mjød med en mørk og kompleks sødme, sødmen er meget tilbageholden i aromaen, men udfolder sig fuldt ud i smagen, sødmen er balanceret af en frisk syre og let urtet bitterhed, smagen minder først og fremmest om marmelade fremfor honning i kontrast til de fleste mjød.
Man siger at kvan var brugt i vikingetiden som medicin og krydderi i mad. Udtræk af kvan øger blodcirkulationen og varmer, og kvan virker også både varmende og styrkende og imod dårligt blodomløb. Det var et vigtigt c-vitamintilskud til vikingerne. Dette er dog ikke et lægeligt råd, så vi formidler kun hvad man i folketroen har fortalt.
Omkring år 925 blev en vikingekonge gravlagt ved Ladby, Kerteminde. Med sig fik han sit prægtige vikingeskib, smukke gravgaver, våben, 11 heste og fire hunde. I dag kan skibsgraven, som det stykke enestående kulturarv den er, stadig opleves på det autentiske sted på Vikingemuseet Ladby.
Serveringsforslag
Kvan er først og fremmest en sød mjød, men dens mørke smag, syre og bitterhed gør den brugbar til meget fede og sødmefulde kødretter som klassisk juleand eller æbleflæsk.
Til desserter har den karakteren nødvendig til at matche chokolade desserter, en sjældenhed blandt mjød og harmonerer selvfølgelig med bær desserter på mørke bær som hyldebær, brombær eller morbær.
Til ost er kvanmjøden meget alsidig, dens marmelade-lignende sødme og syre gør den velegnet til milde og salte oste som vesterhavsost eller brie lige såvel som skarpe, kraftige og skimlede oste af alle arter, præcist som en god marmelade kan smage godt på en hvilken som helst slags ostemad.
Glas
Glasmæssigt er Ladbykongens Kvanmjød alsidig, den excellerer både i glas som fremhæver og som begrænser sødme, dog er dens aroma meget subtil så den skal helst ikke serveres i for store glas, både tulipanglas, hvidvins/riesling glas, portvinsglas og champagne flutes fremhæver mjøden positivt, dog på forskellige måder.
Læs om vores produkter, råvarer, vision og historie, og bliv klogere på hvem Mjødgård er. Vi er nemlig mere end bare et bryggeri.
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.