Beskrivelse
Stikord
Aroma – Skovbund, hyben, birkesaft
Smag – Marmelade, hyldebær, morbær, kanel
Ingredienser: Vand, dansk honning, kvan, gær. Indeholder sulfit.
Beskrivelse
Kvanmjød til Ladbykongen, det var en spændende udfordring for Mjødgårds brygger at kaste sig over. Et samarbejde imellem Mjødgård og vikingemuseet Ladby, blev etableret i foråret 2018. Vi ville lave en hyldest til Ladbykongen og valgte kvan, som en smagsgiver til mjøden, da den også var brugt i vikingetiden.
Mjøden er brygget på Stevns, men vi har taget udgangspunkt i de smukke omgivelser, der er på Nordfyn, hvor Ladbykongens grav står smukt med udsigt udover Kerteminde Fjord.
Ladbykongens Kvanmjød er en fyldig og sødmefuld mjød, med en mørk og kompleks sødme. Sødmen er meget tilbageholden i aromaen, men udfolder sig fuldt ud i smagen. Sødmen er balanceret af en frisk syre og let “urtet” bitterhed, og smagen minder først og fremmest om marmelade fremfor honning, i kontrast til de fleste mjød.
Serveringsforslag
Kvanmjøden er først og fremmest en sød mjød, men dens mørke smag, syre og bitterhed gør den brugbar til meget fede og sødmefulde kødretter som klassisk juleand eller æbleflæsk.
Mjøden besidder den nødvendige karakter til at matche chokolade desserter, hvilket er en sjældenhed blandt mjød, og den harmonerer fint med bærdesserter baseret på mørke bær som hyldebær, brombær eller morbær.
Til ost er kvanmjøden meget alsidig. Lige som en god marmelade kan smage godt på en hvilken som helst slags ostemad, gør mjødens marmelade-lignende sødme og syre den velegnet til milde og salte oste, som vesterhavsost eller brie, såvel som skarpe, kraftige og skimlede oste af alle arter
Glas
Glasmæssigt er kvanmjøden også ganske alsidig. Den excellerer både i glas som fremhæver og som begrænser sødmen. Dog er dens aroma meget subtil, så den skal helst ikke serveres i for store glas. Både tulipanglas, hvidvins/riesling glas, portvinsglas og champagne flutes fremhæver mjøden positivt, dog på forskellige måder.