Beskrivelse
Stikord
Aroma – Mørk honning, kastanje, nødder, muld og smør
Smag – Røg, harpiks, smør, havre
Ingredienser: Vand, dansk honning, æbler, kvan, egetræ og gær. Indeholder sulfit.
Beskrivelse
Med en konge, som var glad for de søde sager, og som var et magtmenneske, der ville have det absolut bedste, var der ingen tvivl om, at denne mjød skulle være fyldt med gode sager og der skulle ikke mangle noget.
Mjøden er lavet med en god sensommerhonning, i en større mængde end vi normalt bruger. Hertil er der tilsat en stor mængde æblemost for at give mjøden en sød og fyldig bund med lidt af den syrlighed, æbler kan give.
Derudover har vi valgt at bruge kvan, da denne plante har været almindelig udbredt i vikingetiden, hvor vi også ved, at den har været en god kilde til C-vitamin for vikingerne.
Som en sidste ingrediens har vi tilsat egespåner til mjøden for at give den lidt kant og karakter.
Gorm den Gamle er en sød, fyldig og kompleks mjød. På trods af dens mørke aroma og noter har den en frisk syre og let bitterhed, som afbalancerer de tunge fadede smage, samt den intense honning sødme, som karakteriserer den. Dens røg, fedme og fylde minder om tunge fadlagrede rødvine.
Serveringsforslag
Gorm den Gamle er en sød mjød, der primært gør sig godt sammen med ost og desserter. Dog betyder dens fadede fylde og lette tanniner, at den er en af de sjældne mjød, som har potentialet til at passe godt sammen rødt kød.
Til desserter eller ost fungerer den som en Sauternes. Dens intensitet kræver stærke og skarpe oste, eller tunge og komplekse desserter, gerne honning eller karamel baseret.
Glas
Gorm den Gamle har en usædvanligt intens aroma og kan derfor serveres i store glas uden at miste noget. Den bør ikke serveres i glas, som fremhæver dens sødme, så den bedste type glas vil være et klassisk bordeauxglas.