Mjødbrygning
Lav din egen mjød
Når man vil i gang med at mjødbrygning for første gang, så er der ofte en række spørgsmål som går igen.
På internettet kan man finde mange fine guides til hvordan man griber det an, så egentlig vil jeg ikke lave en lang udførlig guide her på siden, men komme med nogle links til gode hjælpesider og råd.
Min egen vej til mjødbrygning startede med en grundopskrift jeg fik fra en rutineret mjødbrygger. Den var simpel og lige til at kaste sig ud i. Der var ikke mange ting jeg skulle forholde mig til.
Det drejede sig om en honning- og vandblanding, tilsætning af gær, og så nogle fif til temperaturer og omstigning, ganske kort fortalt. Overraskende nok, så blev min mjød altid god. Det er ganske få dårlige bryg, jeg har oplevet.
I dag når jeg ser hvordan mange hobbybryggere beskriver deres metoder, så synes jeg der er en tendens til at mange gør det til en for stor videnskab, at brygge mjød. Om det er en typisk facebook tendens at man gerne vil “høres” ved jeg ikke, men mange har det med at overkomplicerer det at brygge mjød. I dag er der rigtig mange som går rigtig meget op i målinger og test på deres mjød. Fif og gode råd til hurtig bundfældning m.m.
Eftersom jeg som hobbybrygger aldrig brugte så meget tid på den slags, men næsten altid lavede god mjød, så tror jeg mere på sund fornuft og et “samspil” imellem dig som håndværkeren og råvareren.
Selvfølgelig har tingene ændret sig, efter jeg blev professions brygger i Mjødgård. I dag måler jeg alt hvad jeg kan og dokumenterer. Det er klart, når man laver 1000 liters bryg og skal leve af at sælge det. Så handler det også om at ramme samme bryg igen og igen. Men jeg synes ikke man som hobbybrygger, skal gøre brygningen til en videnskab.
Mine råd til en hobbybrygger vil være:
- Brug gode råvarer, få en god honning.
- Brug tid på din rengøring af udstyret.
- Behandle råvarerne med respekt, varm din honning i vand og sørg for at si al skum væk.
- Sikre dig en tilpas lav temperatur, så gæres ikke dræbes.
- Pas godt på din bryg, efterfyld den efter en uge også hold den ved en jævn varme til den er færdig gæret.
- Omstik og lad den få fred.
Ja, det var jo en kedelig guide for en nybegynder.
Eftersom jeg lever at brygge mjød og har mit helt personlige Mjødgård DNA i vores bryg, så vil det være direkte tåbeligt, hvis man her på siden skulle få en udførlig opskrift serveret af mig.
Et fint sted at finde opskrifter, guides og spørge til råds er på facebook gruppen; Mjødbryggerne.
Her er der rigtig mange gode folk, som flittigt deler ud af deres erfaring.
/ Thomas Priiskorn