NORDENS NATURLIGE HEDVIN

PASSION, TRADITION OG HÅNDVÆRK

VORES MJØD – en historiefortælling

At give bryggen personlighed og skabe historier til bryggen, er noget som vi i Mjødgård går meget op i. Det kommer til tider til udtryk i særlige bryg som kun udgives i meget begrænset partier, hvor der måske kun er lavet 200 l af en bryg, som er blevet til i et kreativt, formidlende og episk øjeblik.

Som formidler og historieinteresseret, indgår bryggeren i Mjødgård i samarbejde med eksterne partnere, hvor vi brygger en mjød som har en helt speciel fortælling for lige præcis den partner som får brygget sin mjød hos os. Det er ofte museer, men også restauranter og privatpersoner er med i bryggeprocessen. De særlige bryg som udgives eller forhandles rund om i landet, bliver annonceret på vores produktside, samt sociale medier.

Vi brygger udelukkende mjød af gode lokale råvarer. Honningen er udvalgt fra de lokale grønne biavlere, som leverer direkte til bryggeriet, direkte fra bistaderne. Derfor har vi altid den bedste, nyslynget honning i vores bryggeri.

Blomster, urter og bær, dem samler vi selv i lokalområdet og hvis ikke vi selv samler dem, så er de hentet fra de lokale frugtplantager og urtedyrkere. Det er med i vores egen historie og oplevelse med hvert bryg. Når et bryg sættes over og man kan skrive på tanken hvilken biavler der har levere honningen, og man husker turen ud på engen efter urterne der komme i bryggen, så har vi vores historie, som vi ønsker at videregive i bryggen.
Læs meget mere om vores råvarer her.

Vores mjød brygges i mindre portioner, hvor hver bryg nøje følges fra start til slut.
Vi brygger det vi selv vil betegne som en mjød med moderat sødme. Vi brygger ikke tør mjød, og personligt er vores brygger heller ikke til en vildt sød mjød. Vores mjød egner sig derfor rigtig godt til mange lejligheder; som dessertvin, velkomstdrik, i drinks, cocktails, til ost, tapas, kage, kaffe og selvfølgelig til en aften ved bålet.

Vi bliver ofte spurgt om opskriften vi bruger i vores bryg. Om det er sådan ”man” rigtig lavede mjød tilbage i tiden. Jeg plejer at svare, at det vi gør, det kunne man også have gjort for tusind år siden, men det har nok kun været de færreste som gjorde det eller havde mulighed for det.

Vi bruger ikke noget i mjøden, man ikke har haft mulighed for at bruge den gang. Vi gør ikke noget rent bryggemæssigt, man ikke har gjort. Men da vi bruger så rent og kvalitetsmæssigt ingredienser i vores mjød, så er det nok en mere moderne og forfinet bryg vi får frem, end den ”man” har lavet for tusind år siden. En bonde i vikingetiden, har nok ikke lavet en mjød på 100 % ren honning, den har nok været en blanding af honning, korn, frugt og bær, som så er blevet gæret og har givet dem en mjød til særlige lejligheder. Det har i hvert fald ikke været en hverdagsdrik. Mere om den sag i menuen, Mjød – en kulturdrik.


Hvis du er interesseret i mere viden om mjød, så er du altid velkommen til at kontakte Mjødgård og høre mere om vores foredrag og mjødsmagninger. Klik her.