Denne bryg er en hyldest til Ladbykongen. Egentlig er der tale om to bryg til ære for den sagnomspundne fynske konge, fra Ladby, en ren mjød uden ekstra smagstilføjelse og en som er baseret på Kvan.
Personligt har jeg altid været fascineret af denne gravhøj på Nordfyn og har ofte taget dertil for at nyde naturen og mærke historiens vingesus på den skibsgrav. Derfor er det en stor ære at få lov til at lave en særlig bryg til ladbykongen.

Samarbejdet med personalet på vikingemuseet Ladby startede tilbage i marts mdr. hvor jeg præsenterede dem for nogle idéer jeg havde til bryg og idéer til hvordan vi fremadrettet kan lave et samarbejde med lokalmiljøet på Nordfyn i forhold til indsamling af urter og bryggekurser.
Vi er startet med to bryg, som begge to er mjød der har lagret på/ hos Mjødgård i 1,5 til 2 år.
Den ene bryg er blevet krydret med kvan planten, som jeg fik fremskaffet hos min lokale økologiske urtegartneri, Urtopia. Her havde Pia en kvan som er en 10 årig islandsk kvan, som jeg kunne få hjem til bryggeriet og arbejde med.

De to bryg:

Ladbykongens mjød:
En mjød brygget på sensommerhonning, lagret i 1.5 år på egefad.
En mjød som har en fyldig varm honning duft, med en sødme som fylder munden. Egefadets smag giver den en intens skarphed i eftersmagen. Skarpheden giver en god varme i brystet.

Ladbykongens mjød med kvan:
En mjød brygget på sensommerhonning og kvan, lagret i 1.5 år på egefad.
Fyldig aroma som fylder munden, en kraftig smag af kvan, der med sin krydret bitterhed giver smag, som med egefadet skarphed, sammen giver en lang markant eftersmag.

Ladbykongnens grav

”Kongen i Ladbyskibet har været betydningsfuld, og har haft magt over et stort område. Han blev gravlagt i sit 21,5 m lange og 3 m brede vikingeskib, og en høj blev rejst over graven. Med sig fik han alt sit fine udstyr samt 11 heste og 4 hunde.

Allerede i vikingetiden blev graven plyndret, så hovedpersonen er væk, og de fleste gravgaver ødelagt. Hesteskeletterne ses meget tydeligt i skibet sammen med jernnagler, anker og ankerkæde. En del gravgaver samt de originale nakkekrøller fra forstavnen kan ses på museet. I museets kælder findes ”Dødeskibet”, der er en rekonstruktion af begravelsesdagen”.