IRISH COFFEE MED MJØD

Norse Coffee – Mjødens svar på Irish Coffee

Prøv denne utrolig velsmagende Irish Coffee med mjød – gå ikke glip af en unik smagsoplevelse med Mjødurt fra Mjødgård.

Det er mørkt, det er lidt kølig og ikke mindst ret hyggeligt. Men du kunne altså godt lige bruge lidt at varme dig på – både krop og sjæl. De fleste af os kender til en Irish Coffee, og det er da heller ikke sjældent at lysten hertil kommer snigende. Måske lærte du den at kende som noget dine forældre nød sammen med vennerne ved grillens sidste gløder? Måske var det den der nye smarte varme drik med de flotte kandispinde og fløde på toppen, som bare skulle prøves? Eller måske noget helt tredje? Irish Coffee har i hvert fald gjort sit indtog og blevet vel integreret i dansk kultur i løbet af de sidste 30 år omend den nu har over 75 år på bagen. 

Vi brygger dog ikke whisky, omend det er godt. Mjødgårds mjød er det danske svar på en naturlig hedvin, hvor det i stedet for malt er honning som får frit spil til at skabe en dyb og fyldig profil. Mjøden en lækker for sig selv, men også oplagt at benytte i lækre varme drikke. Sara Speyer giver her sit bud på en nordisk variant af Irish Coffee – en Norse Coffee som hun så fint har kaldt den. Her er whiskyen skiftet ud med Mjødurt mjød og bringer dermed også procenterne lidt ned, så du kan nyde din Norse Coffee og et godt glas mjød bagefter uden at blive slået helt omkuld. 

Opskriften på Norse Coffee er som sagt meget lig Irish Coffee, faktisk er der kun to forskelle – nemlig mjøden og det at den skal tilsættes til sidst, altså hældes ned over flødeskummet. Du får her en opskrift med mjød, som en nem at gå til og som varmer skønt på de kolde dage og aftener. Norse Coffee kunne godt med sit nordiske islæt,  gå hen og blive et fast inventar på listen over varme cocktailopskrifter hos os. 

Ingredienser: 

  • 1/2 kop god kaffe 
  • 1-2 tsk rørsukker
  • 30 cl Mjødurt fra Mjødgård
  • Flødeskum til toppen

 

irish-coffee-med-mjoed irish-coffee-med-mjoed

 

Fremgangsmåde:

  1. Find et pænt glas eller et lækkert krus frem. 
  2. Pisk din flødeskum og sæt på køl.
  3. Bryg dig en god kop kaffe, fx Mjødgårds egen fra Bryg Coffee.
  4. Hæld kaffen i glasset, tilsæt sukker og top med flødeskum.
  5. Slut med at hælde de 30 cl. Mjødurts mjød forsigtigt ned over flødeskummet.

                                  Opskrift: Sara Speyer

Tip! Gør sig perfekt ved bålet en kold vinterdag.

Du kan finde Mjødurt på vores webshop her.

Historien om Irish coffee 

Shannon Lufthavn i Irland var i 1930’erne og 1940’erne en travl lufthavn med meget trafik mellem Europa og USA. På en meget kold vinterdag i 1934 måtte et fly vende om på grund af dårligt vejr. Flyvemaskinen havde været 18 timer undervejs fra New York, og passagererne var både trætte, kolde og forkomne. 

Kokken Joe Sheridan, der arbejdede i en restaurant i lufthavnsterminalen, tilbød alle de trætte passagerer kaffe blandet med irsk whisky – heraf kom navnet Irish Coffee. 

Mjødgårds mjødurt