MJØD

NORDENS NATURLIGE HEDVIN

GENERELT OM MJØD

Mjød er Nordens naturlige hedvin, gæret på honning. Mjød er blevet brygget helt tilbage til vikingetiden, hvor man anså det som en luksus drik (gudernes visdomsdrik). Der er mange spændende myter om gudernes forhold til denne drik, ligesom den også omtales i historiske kilder. Faktisk er mjød en endnu ældre drik, den går over 5000 år tilbage i tiden, hvilket er naturligt når man tænker på hvor enkelt det er, hvad angår ingredienser og gæring. Desværre fortaber vores viden om mjødens oprindelse i historien, vi ved bare fra arkæologien, at den er ældre en antikken.
Man har mjød i hele verden, den har været udbredt over hele kloden, i hvert fald de steder hvor bierne lever. I sin grundessens er mjød noget af det mest naturlige. Det er vand og honning som har gæret over lang tid.
Med tanke på hvor kostbart honning har været, og den lange proces det er at brygge god mjød, giver det god mening, at denne drik i vikingetiden havde en høj status og kun været forbeholdt eliten i samfundet.

Der findes mange spændende og lærerige myter om gudernes forhold til den sagnomspundne drik; vi hører bl.a. om hvordan guderne skabte den, stjal den og drak den med flere skæbnesvangre oplevelser til følge. Fra de skriftlige kilder ved vi, at man både svor eder og forseglede pagter over et godt krus mjød.

Mjød er ikke øl. Det skummer ikke, og der bruges hverken humle eller malt. Mjød kan minde om sherry og portvin.